hilkkamlaikko Mustatalous kuriin - Suomen kansalle elinmahdollisuus

Älä ryhdy Suomessa yrittäjäksi - kaikilla ei ole Sipilää appiukkona

 

Yrittäjä - mitä on yrittäjyys?

Pari lainausta:

" Yrittäjäksi luetaan henkilö, joka harjoittaa taloudellista toimintaa omaan laskuun ja omalla vastuulla. Yrittäjä voi olla työnantajayrittäjä tai yksinäisyrittäjä, kuten ammatinharjoittaja tai freelancer. Osakeyhtiössä toimiva henkilö, joka yksin tai perheensä kanssa omistaa vähintään puolet yrityksestä, luetaan yrittäjäksi."

"Työsuhteen ja yrittäjyyden tunnistamisella on merkitystä myös muutoin kuin verotuksen kannalta. Jos työsuhde syntyy, työnantajan on huolehdittava työntekijän sosiaaliturvasta ja lakisääteisistä eläke- ja vakuutusmaksuista. Lisäksi työnantajan on yleensä maksettava palkkaa loman ja sairauden ajalta ja noudatettava työaikalakia. Yrittäjälle maksetaan vain tehdystä työstä yrittäjän esittämän laskun mukaan. Laskutus voi perustua esimerkiksi kokonaishintaan tai tuntiveloitukseen. Yrittäjän tuntikorvaus on yleensä suurempi, koska hän maksaa sosiaalikulunsa itse." ( Lähde: Tilastokeskus ja Verohallinto)

 

Kun katsoo noita määritelmiä, yrittäjyys on varsin helpon näköistä. Siitä vaan myymään omaa ammattitaitoa muille ja laskuttamaan - helppoa eikö? Niinhän sitä luulisi ja niin moni nuori on luullutkin. Mitä kaikkea yrittäjän pitää pystyä tekemään yrityksen katteella?

 

1. Yrittäjän perustamisen osalta kannattaa olla tarkkana perustatko OY:n , Ky:n vai toiminimen. Viimeinen on kaikkein vaarallisin, sillä epäonnistuessasi vastaat henkilökohtaisesti itse kaikesta.

2. Sinun pitää ilmoittaa itsesi  YTJ -järjestelmään, jossa sinut merkitään vakuutusmaksuvelvolliseksi, alv - verovelvolliseksi, ennakkoperintärekisteriin, mahdollisesti työnantajarekisteriin jne jne alasta riippuen.

Sinun pitää ottaa vastuuvakuutukset, vakuuttaa työntekijäsi, vakuuttaa yrityksen tilat, itsesi jne

Kuten yllä todetaan, jos sinulla on työntekijöitä, olet myös heistä vastuussa - sinä maksat. Sinun siis pitää pystyä tienaamaan joka kuukausi niin paljon, että kykenet suoriutumaan omien YEL -maksujen, ennakkoverojen ja alv-tilitysten lisäksi myös työntekijän sos.turvasta ja eläke- ja työttömyysturvamaksuista. Hirvittääkö jo?

3. Sinun pitää osata markkinoida ja myydä tuotteesi, saat ehkä starttirahaa, jotta pääset alkuun. Hienoa -rahaa tulee automaattisesti - eikö? Entä, kun se loppuu - oletko nyt niin vahvoilla, että yrityksesi kantaa? Oletko saanut yhtään rahaa säästymään? Otet tehnyt 14-16 tuntisia työpäiviä. Sinähän olet yrittäjä, sinua ei koske työaikalaki.

Ajatellaan, että Sinulla on loistava idea, olet puurtanut yksin koodaajana tms. ja saat jäämään liikevoittoa. Hienoa! Verottaja tykkää Sinusta, koska nyt se tulee ja kahmaisee tuosta liikevoistosta kolmanneksen itselleen eli valtiolle eli taas maksat lisää. No jäihän sinne vielä - ajattelet. Otanpa itselleni vähän palkkaa - vaan taas tulee verottaja ja verottaa tuosta summasta uudelleen. Kuinka paljon pitää ansaita yritykselle, jotta pystyy myös kehittämään yritystä eteenpäin? Kenties palkkaamaan uusia työntekijöitä?

4. Olet perustanut pienen lounasravintolan anniskeluoikeuksin. Mitä kaikkea tarvitse? Anniskelupassi, hygieniapassi jne ja kaikki maksaa. Terveystarkastaja käy säännöllisin väliajoin ja varsinkin salaattibaarisi on syynin alla: "Oletko laittanut jokaisesta erästä - jokaisena päivänä 200 g pakkaseen kahdeksi viikoksi"? Ai miksi? ....jos joku joskus sattuisi paikkakunnalla saamaan ruokamyrkytyksen - niin tiedetään, mistä se tuli.

Sinä maksat siis oman firman kassasta rahaa hävikkinä, kun joku pykälänikkari on jossain saanut päähän Suomen oloissa täysin tarpeettoman käytännön. Isoissa kauppaliikkeissä puhumme sadoista kiloista hävikkiä. joka maksaa yrittäjälle selvää rahaa. 

5. Entä, jos sairastut, et pysty tekemään työtäsi, vaikkapa pariin kuukauteen? Ennakkovero jää rästiin, kun ei ole tuloja. Hyvin äkkiä huomaat, että laskut erääntyvät, kenties pankkilainan eriä jää maksamatta, verottaja ilmoittaa ulosottoon saatavansa. Siitä alkaa maineen menetys, koska ulosotto toimii nopeasti. Se ilmoittaa pahimmassa tapauksessa asiakkaillesi, että laskuja ei saa maksaa Sinun yritystilille - vaan ulosottoon. Sinun sairastumisestasi kukaan ei välitä - ei kukaan -sinähän olet yrittäjä....

- Nyt meni maineesi ja varsinkin pienellä paikkakunnalla sana kiirii ja asiakkaat kaikkoavat, vaikka saisitkin jotenkin asiasi kuntoon. Eräänä päivänä istut konttorissa, kun sinulle tuodaan postissa kirje - pankki on irtisanonut lainasi...mutta minähän olen maksanut erät. Olet jo kuitenkin merkattu yrittäjä, koska sinulla on ollut vaikeuksia. Sinullahan on tämä konttorikiinteistö vakuutena! - Isoisäsi täysin maksettu talo, mutta yrityksesi velan panttina. 

Vakuutat itsellesi, että mitään hätää ei ole. Lainaa jäljellä 70 000 euroa (korot mukana) ja talon arvo 300 000 euroa. Pankki saa saatavalleen tuomion käräjäoikeudesta. Ulosotto ilmoittaa isoisäsi talon myytäväksi nettipakkohuutokaupalla - pankki ei aseta mitään alarajaa. Huudoksi tulee 30 000 euroa, jonka pankki pantihaltijana hyväksyy. Miten tämä on mahdollista? Sinulle jäävät nyt velat ja myöhemmin selviää, että huutaja oli pankin bulvaani, joka huusi isoisäsi omaisuuden pankin lukuun. Hetken päästä huomaat, että isoisäsi talo on myyty 280 000 eurolla uudelle omistajalle pankin kiinteistövälityksen toimesta. Sinä jäit velkaa 100 000 euroa, sillä pankin oikeudenkäyntikulut tulivat myös Sinun maksettavaksesi.

6. Nyt yrität saada asiasi oikeuteen, mutta et saa mistään apua, koska ilmainen oikeudenkäyntijärjestelmä ei koske Sinua. Menet sosiaalitoimistoon hakemaan edes ruokarahaa - ei koske sinua yrittäjä: "Sinähän voit alkaa yrittää koska tahansa", vastataan. Olet menettänyt luottotietosi, joten et saa edes vuokra-asuntoa. Yrität päästä töihin, et kelpaa työttömäksi työnhakijaksi, koska olet yrittäjä. Vaikka jossain vaiheessa kelpaisitkin, aika harva haluaa entisen yrittäjän töihin omaan firmaansa. Joku sanoo; "Hae velkajärjestelyyn"! Hyvä idea - mutta sen tyrmää pankki, joka ilmoittaa: "Olet velkaantunut kevytmielisesti"

Olet siis päätynyt ylivelkaiseksi, yhteiskunnan hylkiöksi, koska uskalsit yrittää Suomessa.

Otsikon sanoin; " Kaikilla ei ole Sipilä appiukkona tai serkkuna"

 

Vapaaehtoistyössäni näen tuhansia vastaavanlaisia tapauksia -toinen toistaan hurjempia. Järjestelmän on tultava vastaan, jos tässä maassa aiotaan saada jälleen talous kuntoon. Ulosotto- ja velanperintäjärjestelmä on uudistettava rakenteista lähtien kokonaan. Tulospalkkiot pois sekä verotarkastajilta että ulosotolta.

Velallisten Tuki ry:n varapuheenjohtaja ja tiedottaja

Hilkka Laikko

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jariojala kuva
Jari Ojala

Käsittääkseni tuota yrittäjyyden määritelmää muutettiin niin, että omistamista vaaditaan 30% ja pitää olla johtavassa asemassa. Työeläkevakuuttamisessa on muistaakseni ko. asia mainittu.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Ei tää nyt niin kamalaa oo, elämässä kaikki ei oo paskaa, toiset menestyy ja toiset ei, eikä se ole Sipilästä kiinni.

Suomessa on loppujen lopuks ihan hyvä yrittää, ei nyt niin kauheesti jaksa aina kauhistella.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Ei ole tarkoitus sanoa, että kaikki on p....a.

Kun kaikki on hyvin, ei yrittäjä muusta tiedä, kuin menestyksestä. Silloin ei muiden huolet jaksa kiinnostaa, vaikka pitäisi.

Raja menestyksen ja katasrofin välillä on hiuksen hieno. Tämän kirjoituksen tarkoitus on herättää myös päättäjät ajattelemaan, sillä vääristynyt velanperintäjärjestelmä tuhoaa koko valtiontaloutta useampaa eri kautta - miljardien edestä.

Toivotan menestystä jatkossakin.

Käyttäjän JussimattiJokisalo kuva
Jussimatti Jokisalo

Kyllä Suomessa on hyvä yrittää niin kauan kun menee hyvin ja kunhan pystyy hyväksymään kaikki maksut mitä Suomessa yritystoimintaan kohdistetaan.

Mutta jos kerran sattuu epäonnistumaan, niin sitten se todellisuus on juurikin sellainen kuin Hilkka kertoi ja jopa pahempi. Konkurssin tehneen yrittäjän kohtelu on järkyttävää.

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Yrittämisessä ei ole mitään ongelmaa. Se on pääosin myönteistä koko yhteiskunnalle. Ongelmallista on vanhanaikainen sosiaaliturvalainsäädäntö, velkojen pitkä perintäaika sekä lainsäädäntö osin.

Itse näkisin, ettei enää pitäisi tehdä niin suurta eroa palkansaajan ja yrittäjän välillä suhteessa heidän oikeuteensa esimerkiksi työttömyysturvaan. Pääosa näistäkin eroista on toki tasoitettavissa yrittäjän vapaaehtoisin vakuutuksin, mutta miksi yhtä ryhmää pitäisi rasittaa ylimääräisillä kuluilla kaikkien osallistuessa yhteiskunnan rahoittamiseen verovaroin. Rahoitusta kustannuksiin voitaisiin hakea mm. yritystukia vähentämällä.

Yrittämisestä johtuvien velkojen osalta asiat ovat pääosin kunnossa. Kukaan ei pakota ottamaan velkaa tai laittamaan omaa taloa pantiksi. Tältä osin ratkaisun tekee aina itse. Yleisesti olisin sitä mieltä, että tieto yritysten ja tavallisten ihmistenkin veloista pitäisi olla paremmin lainaa antavien tahojen käytettävissä. Tällöin velan myöntäjille voitaisiin asettaa suurempi vastuu. Löperösti ylivelkaiselle annettujen lainojen antajan ei tarvitse saada rahojaan takaisin vielä vuosien päästä. Ainoastaan petolliseen ja törkeään piittaamattomaan velkaantumiseen voisi liittyä maksuvelvollisuus esimerkiksi kolmen tai viiden vuoden jälkeen. Verottajan ja ulosoton osalta en näe asiansa hoitavan kannalta isoja ongelmia.

Minusta työlainsäädäntö on myös osa-alue, jossa pienyrittäjän asema on heikko. Työntekijälle annetaan liikaa oikeuksia suhteessa yrittäjän maksukykyyn ja työsuhteen toimimattomuuden seuraukset kaatuvat liikaa yrittäjän kannettavaksi. Heikennys työntekijän oikeuksiin toisi myös lisää työtilaisuuksia ja poistaisi tarpeettomilta osin välitys- ja laskutuspalveluyrityksien käyttöä. Näin koko työn taloudellinen hyöty jäisi työntekijälle ja yrittäjälle.

Yrityselämää sääntelevä byrokratia on varmasti mennyt liian pitkälle kuten byrokratia muuallakin yhteiskunnassa. Norminpurkutalkoisiin olisi varmasti tarvetta. Näen kuitenkin, että suomalainen yhteiskunta on kohtuullisen vakaa ja ennustettava. Yrittäjyydelle olisi pienin muutoksin varmasti tilaa ja sillä saataisiin osaltaan Suomi nousuun.

Marko Parkkola

Tulipa mieleen. Terveydenhuoltoalalla on nyt tämä sähköinen Kantapalvelu. Hieno asia, että reseptit ja hoitokertomukset ovat viimein yhdessä paikassa. Ongelma siinä vain on, että siihen liittyminen maksaa kymmeniä tuhansia ja kuukausittaiset ylläpitomaksut tuhansia, erään yksityispraktiikkaa pitävän mukaan. Hänen mukaansa koko järjestelmä luotiin ajamaan pienet toimijat ulos markkinoilta ja isoihin lääkäritaloihin kirjoille.

Kuinkahan paljon tällaista protektionismia on sisällytetty eri aloille.

Toinen mitä olen ihmetellyt vuosien varrella menee vähän ohi aiheen. Lasten ulkoleikkipaikkojen turvamääräyksiä kiristellään vähän väliä. En voi olla miettimättä sitä mahdollisuutta, että jonkun Lappset omistajan appiukko on Sipilä.

Käyttäjän lassinpalsta kuva
Lauri Turpeinen

Kirjoitus osoittaa selvästi että on vaikea selvitä yrittämisen haasteista, on se vaan sen verran vaikea homma.
Lisäisin siihen vielä että vero voi olla esimerkiksi 137 % siinä ei välttämättä ole edes "suojelumaksu" mukana.
Pitäisi hyväksyä myös epäonnistuminen, varsinkin kun vielä sopivampia järjestellään pohjatyön tehneen yrittäjän tilalle (valtion tuet ja avustukset ).
Amerikan presitentiksi pääsee kun on tehnyt 6 konkurssia.
Se hyvä puoli yrittämisessä on että valtio ei valitse yrittäjää eikä palkkaa makseta suoraan valtion varoista kuin osittain ( tuet ja avustukset ).

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

,,,tuossa hetki kirjoitukseni jälkeen huomasin, että minä unohdin mainita, että tuon alihintaisen kaupan jälkeen mennään vuoden verran eteenpäin - niin verottaja lähettää maksukyvyttömän yrittäjän maksettavksi vielä mukavan myyntivoittoverolaskun......

Käyttäjän eiltanen kuva
Eero Iltanen

Vihje 1: Älä ota lainaa.

Toki tuo nyt rajoittaa aika paljon toimintaa yhden miehen nyrkkipajoihin ja kotitoimistoihin, mutta minkäs teet. Mitään konepajoja tms. työllistävää yritystä ei nyt vaan hullukaan perusta Suomeen.

Oman työn laskutushinnoittelu hirvittää jo, puhumattakaan että olis vielä palkallinen työntekijä. Ja jos asiakas on kuluttaja, vielä 25% päälle.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Jos aiot vähänkin isompaa saada aikaiseksi, on pakko ottaa investointilainaa. Se, mistä sen lainan ottaa, ei enää ole samantekevää. Lukekaapa vaikkapa OP leirin velkakirjaehdoista 8,3....."mikäli pankin maksuvalmius tai vakavaraisuus laskee alle sallitun, on pankilla oikeus irtisanoa laina heti kokonaan takaisin maksettavaksi (massairtisanomistilanne)......siis

Sinä olet maksanut kaiken täysin sovitun mukaisesti, mutta pankinjohtaja on tehnyt huonoa tulosta pankilleen, sinä joudut kuitenkin siitäkin vaikeuksiin, sillä harva yritys pystyy kerralla maksamaan velkaansa heti pois.

Missä vaiheessa meille on luotu järjestelmä, jossa pankilla itsellään ei ole mitään vastuuta toiminnastaan eikä mitää riskiä? Kuinka moni kansanedustaja olikaan ryhmän pankkien hallintoneuvostoissa tai isännistöissä?

Jos työllistävät yritykset tapetaan järjettömällä velanperintäjärjestelmällä tästä maasta, mitä jää jäljelle?

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kiitos Hilkka, jälleen erinomaisen konkreettinen kirjoitus vakavasta ongelmasta.

Olen itsekin heitellyt viehettä uusiin vesiin, josko riittävän iso kala nappaisi kiinni ja ottaisi tämänkin asian vakavasti. Ilmoittelen, jos jotain edistystä tällä rintamalla alkaa tapahtua. Asia ei ole mitenkään lakannut olemasta ajankohtainen, vaan olen viettänyt hiljaiseloa "teknisistä syistä".

Suomen ongelmathan eivät ole ohitse, vaan käytännössä vasta toden teolla alkamassa.

Heikki Kela

Muutenhan tuo juttu oli täysin totta mutta miksi Sipilä ja Sipilän sukulaiset piti tuossa samalla mollata? Ei se yrittäminen ole noillekaan sen riskittömämpää kuin meille muillekaan. Ei taida olla Sipilän hallituksen syy se lainsäädäntö jota on 100 vuotta rakennettu.Sipilän hallitushan on tuota samaa byrokratiaa purkamassa josta tuossa kirjoitat.

Käyttäjän hilkkamlaikko kuva
Hilkka Laikko

Suomessa on aivan liian kauan katsottu läpi sormien näitä kaiken maailman suhmurointeja. Jos tarjouskilpailu julkaistaan ja ilmenee, että kaikki on rehellisesti hoidettu, homma on selvä. Näitä on vaan viimeaikoina ollut hieman liian paljon niin VVO - ammattiyhdistys kytkyt, kuin monien ministerien mielenkiintoiset sidonnaisuudet....omat edut ja oma lompsa näyttävät jopa rivikansalaisten silmin, olevan paljon paljon lähempänä, kuin kansalaisten ja koko kansan edut. Yritystoiminta ei ole riskitöntä kenellekään, mutta tietysti auttaa, jos päättäjien paikkalla sopivia tuttuja.

Ei tilanne johdu 100 vuotta sitten laaditusta lainsäädännöstä - vaan lainvastainen on käytäntö, joka tuhoaa työllistäviä pk-yrittäjiä Suomessa. 6.5.1992 lyötiin suomalaisen pk-yrittäjän arkun kanteen naulat, jotka tuhosivat rehellisen, terveen ja työllistävän yritystoiminnan 65 000 yrittäjältä ja syntyi 600 000 työtöntä. Sama käytäntö jatkuu edelleen - koko valtiontalouden vahingoksi.

Alihintaisista pakkohuutokaupoista on useita KKO ennakkopäätöksiä, silti ei käytäntö muutu. Tämä merkitsee, että luottotappioita voi roikuttaa vuosia velkojan kirjanpidossa ja samalla pitää entistä yrittäjää velkavankina...90-luvun uhrit ovat olleet tässä asemassa 25 vuotta ja loppua ei näy.Elinkautisvankikin pääsee vähemmällä. Velkojat nauravat suomalaispolitiikon tyhmyydelle, sillä 18% -24% koroilla on kiva vähentää omasta toiminnasta maksettavaa veroa Suomen valtiolle. Tästä valtiolle vahingollisesta toiminnasta - maksetaan vielä tulospalkkaa ulosottojärjestelmälle. Mistä ihmeen tuloksesta?

Velallisten Tuki johtoryhmä ja Velallisten Tuki ry ovat jo 1,5 vuotta yrittäneet päästä pääministerin luokse tapaamiseen, jotta järjetön velanperintäjärjestelmä puretaan - sillä se syö koko valtiontaloutta kiihtyvällä vauhdilla.

Jos ei todella nopeasti vedetä liinoja kiinni - koko Suomi on kohta EU:n sylissä- ihan meidän omien poliitikkojen takia.

Käyttäjän OlliKrogars kuva
Olli Krogars

Hyvä kirjoitus,tuossa tulikin aika paljon oikeita totuuksia pöytään.Itekki täs velkahirres oltu vuodesta 12 asti ja lopun ikää kai jatkuu.Hyvä että tuosta asiasta puhutaan totuuden mukasesti.Tuosta lähinnä puuttu se että konkan jälkeen jäljellä on melkeen ainoana vaihtoehtona maasta pakeneminen jos elämältään muuta haluu kun muiden nurkissa asumista 600e/kk nettona.

Käyttäjän HannuTervola kuva
Hannu Tervola

mahtavinta ulosmittauksessa on tietenkin se ettäsuhdetta pidetään yllä mahdollisimman pitkään, sinua ei hylätä helposti, esim jos sinulla on vaikka kymmenen 15 euron laskua ulosmittauksessa, ja palkastasi pidätetään 75 euroa, niin velkaasi lyhennetään, 5 euroa useasta laskusta ja laskutetaan ulosmittaus maksua 5 euroa per lyhennys, joten pidetään huoli että maksuaika venyy mahdollisimman pitkäksi ja ulosottomies saa veloitettua mahdollisimman monesti sen ulosmittaus maksun. sama tietenkin näillä perintä firmoilla, kukaan ei heiltä ole koskaan mitään ostanut eikä mitään lainannut, mutta olet heille enemmän velkaa kuin sille firmalle jonka laskua he perivät. se ihminen joka ei pystynyt maksamaan esim 200 euron laskua, siltä peritään nyt 400 euron laskua, en tiedä minkälaisia einsteinejä siellä on töissä mutta jos ei olee 200 euroa, niin mistä helvetistä se köyhä hommaa sen 400 euroa ?

Käyttäjän tjhoikkala kuva
Tatu Hoikkala

Hyvä Hannu!

Ulosotto saa tulospalkkiota, kun se itse asiassa aiheuttaa valtiolle vähintään 3 kertaisen vahingon. Koko velanperintäjärjestelmä on vääristynyt ja se on korjattava, sillä 5 euron laskusta ei synny viittäsataa

Toimituksen poiminnat