SUOMI 100 vuotta – Omaisuuden suoja ja oikeusturva olematon

 

Suomi synnyttää köyhiä kiihtyvällä vauhdilla – Perustuslain ja Ihmisoikeussopimuksen vastaisesti

 

Oikeusministeri Lindströmin (PS) kaudella hyväksyttiin seuraava ulosottolain uudistus. Ilmeisesti lakiin vaikuttivat taas kaikki ne tahot, jotka toimivat joko pankki tai perintäbisneksessä. Tällä muutoksella alihintaisia pakkohuutokauppoja tehdään nyt pikavauhtia ja velallista ei tarvitse enää kuunnella. 

"Myyntiä koskevissa säännöksissä otettaisiin huomioon sähköisessä toimintaympäristössä tapahtuneet muutokset. Ulosottomiehen toimittaman vapaan myynnin edellytyksiä lievennettäisiin ja mahdollistettaisiin kolmas myyntiyritys. Kirjallista valvontamenettelyä nopeutettaisiin."

"Lisäksi velan vanhentumisesta annettua lakia ehdotetaan muutettavaksi sen selkeyttämiseksi, milloin oikeudellinen katkaisutoimi ei johda vanhentumisajan katkeamiseen. Ehdotetut lait on tarkoitettu tulemaan voimaan 1 päivänä toukokuuta 2016"

Muutos on johtanut siihen, että nettihuutokaupoilla myydään, karkeaan alihintaan, arvokkaita omaisuuksia. Onnellinen ostaja saa pilkkahintaan omaisuuden, joka vapailla kaupoilla maksaisi moninkertaisesti enemmän. Vouti kirjaa tapahtuman virastonsa tulokseksi . Kaikki siis hyvin – vai onko?

Velka – miksi velkaa otetaan?

On vaikea kuvitella, että kovin moni yrittäjä pärjäisi ilman investointivelan ottoa.  Opiskelijan on pakko ottaa velkaa – hän ei saa edes tt-tukea, jos ei ole ottanut velkaa. Harva nuori perhekään selviää ilman velanottoa, jos aikoo rakentaa kodin. 

Yleensä velkaa otettaessa annetaan velanantajalle – pankille vakuus. Vakuudeksi vaaditaan 1,5 – 2 kertainen omaisuus sekä oma – ja/tai vanhempien takaus. Nyt on syntynyt velkasuhde, jossa pankki lainaa rahaa Sinulle tai yrityksellesi. 

Kun yrityksesi ei menestykkään tai ilman omaa syytäsi joudut jostain muusta syystä vaikeuksiin, etkä pysty lyhentämään velkaasi, pankki alkaa melko pian hakea omaisuuttasi pakkohuutokauppaan. 

Tässä kohdassa, Suomessa toimitaan täysin edesvastuuttomasti. Hyväveli kerhot hoitavat pikakaupat yleensä sisäpiiriläisille, joskus myös pankin bulvaanille. Ihminen, joka hyvässä uskossa luotti pankkiin ja "oikeusvaltio" periaatteen toteutumiseen Suomessa – huomaa menettäneensä omaisuutensa, olevansa edelleen saman summan velkaa kuin alussa ja sen lisäksi hänen vanhempiensakin omaisuus menee vasaran alle. Nyt on tuhottu siis useiden ihmisten elämä ja tulevaisuus, ajettu heidät ikuiseen velkavankeuteen ja köyhyyteen. Vielä lapsenlapsetkin kärsivät vanhempien velanotosta

Maksuhäiriömerkintä estää vuokra-asunnon saannin, kotivakuutuksen, puhelimen jne jne. Merkintä vaikuttaa 2-5 vuoteen vielä, vaikka saisit velan jotenkin maksettuakin. Lainatakseni erään kansanedustajan lausumaa: "Pitäähän siitä rangaista, kun velkaa ottaa". Tällainen ajattelu on käsittämätöntä.

Ikuinen velka – velallisen kohtelu on vailla kohtuutta

Velalliset ja yrittäjät pitää tuomita, jylisi presidentti Koivisto 90-luvulla. "Instituuttioiden pitää voittaa" ohjeistettiin oikeuslaitosta. Tästä kärsii mm. tuoreimpana presidentin entinen vävykin. Pankinjohtajat, jotka koko pankkikriisin olivat aiheuttaneet, ottaessaan ulkomaan valuuttaa Suomeen vastoin Suomen Pankin määräyksiä, pelastettiin 90-lvun poliittisilla päätöksillä ja oikeuslaitoksen ohjeistamisella.

Pankkituki -piikin avaaminen aiheutti järjettömän konkurssialloon, jossa surutta elinkelpoisia yrityksiä massalahdattiin 65 000 ja omaisuudet kavallettiin pankeille. Kuinka kuralla pankit tuolloin oikein olivat ja ovat vieläkin, kun vielä jopa 1981 velkoja löytyy pankkien kirjanpidosta ja tilijärjestelmistä vuonna 2017?

Tiettyjen pankkien vakavaraisuudessa on katteettomia velkoja ja kiinnitysasiakirjoja, joille ei ole todellista saantoa. 

90-luvun uhrit siis maksavat edelleen 25 vuotta myöhemmin ja aina vaan  vanhenemiseen lisätään lisäaikaa, jotta nämä ihmiset menehtyvät ennen kuin velkavastuu päättyy. Oikeudellisesti arvioiden, Suomessa on siis vallalla käytäntö, jossa velan ottaminen on suurempi rikos, kuin sarjamurha. Murhaaja pääsee elinkautisensa jälkeen vapaalle, saa asunnon ja tukipalveluita. Velanottajalle ei apua heru – ei Eduskunnasta – ei hallitukselta – ei oikeusministeriöstä. 

Velanantajan vastuu luototuksesta

Ainoan vastuun ja täydellisen riskin kantaa velanottaja. Kuitenkin Suomen laissa on todettu, että pantinhaltijan eli pankin on säilytettävä panttina olevan omaisuuden arvo. Pääsääntöisesti pankit hyväksyvät alihintaiset kaupat – bulvaanit ostavat ulosotoista kaikki vähänkin kiinnostavat kohteet pilkkahinnalla ja hetkeä myöhemmin kohde päätyy käypään hintaan myytäväksi. 

Ainoa riski siis on aina velanottajalla ja Suomen Valtiolla, joka menettää verotuloja tuon jäljelle jääneen velan takia, koska luottotappiot ja niiden korot voidaan vähentää valtionverotuksessa. Ihmiset ajautuvat ulkopuolelle yhteiskunnan, sosiaalitoimen asiakkaiksi ja näin valtio menettää tätäkin kautta selvää rahaa. 

Pantinhaltijan velvollisuudet on painotettava lainsäädännöllä niin, että pantinarvo säilyy myös ongelmatilanteissa. Pantinhaltija kärsiköön omana vahinkonaan alihintaiset kaupat. 

90-luvulla laista poistettiin velkojan epärehellisyys ja velkojan rikokset. Valitettavasti velkojakin kykenee rikoksiin, voidaan ottaa esimerkkinä vaikkapa tilitysvelvollisuus velkaan kertyneistä suorituksista ja realisointivaroista. Näyttää siltä, että yksinkertaisen laskelman tekeminen velkakirjasta ja siihen kohdistuneista suorituksista, on erittäin vaikea tehdä – vaikka kyseessä pitäisi olla laskentatoimen ammattilaisten, joita koskee luottolaitoslaki. 

Hilkka Laikko

Velallisten tuki ry vpj ja tiedottaja

 

hilkkamlaikko
Muut Uusikaupunki

Markkinointi -konsultti,Vertaistukea velallisille -ryhmän johtoryhmän jäsen, tiedottaja, asiakaspalvelukouluttaja, oikeustaistelija,jonka päätehtävä on saada 1990 -luvun yrittäjille, takaajille ja laittomasti velkavankeuteen alistetuille oikeutta. Motto: Suomen Lain kunnioitus on palautettava takaisin sille kuuluvaan arvoonsa. Suomen valtio ja tavallinen kansa ovat menettäneet rahansa valtion vahingoksi toimineiden 90-luvun pankinjohtajien ja valuuttakeinottelijoiden taskuihin. Kansan parhaaksi tarkoitetut verorahat, valuvat yli 26 vuotta myöhemmin edelleen vääriin taskuihin - Suomen lain vastaisesti. Uhreja kohdellaan täysin lain vastaisesti, sekä Perustuslain että European Convention on Human Rights näkökulmasta. Suomi ei ole oikeusvaltio ennen, kuin 90.luvun vääryydet korjataan.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu